08 września 2013

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym





   Dziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, 
bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.

Co potrzebujemy?

-ok. 2 kg ziemniaków
-garść suszonych grzybów
-4 pieczarki
-2 cebule
-2 jajka
-mąkę pszenną
-bułkę tartą
-sól,pieprz
-olej


   Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimy
na drobne cząstki.
Pieczarki też kroimy na drobne cząstki.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie posypujemy solą i pieprzem.


   Ziemniaki stygną a my podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przygotowaną cebulkę.
Zdejmujemy z patelni. Dolewamy na patelnię troszkę oleju i wrzucamy surowe pieczarki.
W rondelku zagotowujemy wodę.

Kiedy pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną ( ok. 3 łyżki), mieszamy, 
aż mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos.

Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy
przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.



  Wystudzone ziemniaki mielimy.



   Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy
 a w powstałą lukę wsypujemy mąkę.
 Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę.





   Przygotowujemy tackę posypaną bułką tartą i talerz z bułką tartą do obtaczania placków.


   Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy ziemniaczanej, formujemy placki, 
panierujemy w bułce i układamy na tacy.


   Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia.




  Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do
piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C.


   Upieczone polewamy sosem grzybowym.
Podajemy np. z surówką z białej kapusty.

Smacznego!

















2 komentarze:

  1. Mmmm, uwielbiam takie obiady,ziemniaki w każdej formie! <3 Zapraszam Cię również do mnie, tutaj będę zaglądać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Będzie więcej dań z ziemniaków.
      Twój blog jest świetny, z pewnością często będę go odwiedzać.
      Pozdrawiam cieplutko


      Usuń