01 września 2013

Jabłka na szarlotkę

   Jabłka obrodziły. 



Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę.
Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki.
Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe.

-ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych)
-1 kg cukru

   Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy
i pozostawiamy na około godzinę.
Zlewamy nadmiar soku.
Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny.
Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.



   Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu.
Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety nie.

2 komentarze:

  1. Na te jablka od maminka mowie "swiete jablka", bo sa tylko na specjalne okazje. Teraz przekonalam sie na wlasnej skorze, ze swiete sa tez dlatego, ze to trzeba miec anielska cierpliwosc, zeby je zrobic. Moje jablka byly raczej malego kalibru (koksa pomaranczowa w bardzo "unijnych" rozmiarach), obralam ich ponad setke i powiem jedno... WARTO! Bo te jablka sa najlepsze do domowych ciast.

    OdpowiedzUsuń