niedziela, 1 września 2013

Jabłka na szarlotkę

   Jabłka obrodziły. 



Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę.
Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki.
Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe.

-ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych)
-1 kg cukru

   Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy
i pozostawiamy na około godzinę.
Zlewamy nadmiar soku.
Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny.
Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.



   Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu.
Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety nie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz