niedziela, 3 listopada 2013

Brukowiec



   Co to takiego ten brukowiec?
Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie.

Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy,
smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka była
niespodzianką.

Czas przystąpić do działania.

Składniki na ciasto:

-1 kg mąki
-3 jajka
-2 szklanki mleka
-4 łyżki cukru
-5 dkg drożdży
-5 dkg margaryny
-olej
-aromat śmietankowy
-szczypta soli


   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę ciepłego mleka i szklankę mąki.
Robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Wykorzystujemy czas i przygotowujemy masę serową, czyli:

-kostka twarogu
-jedno jajko
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-aromat
-cukier do smaku
-odrobina stopionej margaryny

Wszystko łączymy i gotowe.


   Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, sól, aromat, pozostałe mleko i stopniowo mąkę.
Na koniec roztopioną margarynę i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy krążki
 o średnicy ok. 5-6 cm.


   Krążki ciasta napełniamy dżemem lub serem, zbieramy brzegi ciasta i formujemy kulki.
Moczymy w oleju i układamy ciasno na blaszce zawinięciem do dołu.



   Odstawiamy do wyrośnięcia.


   Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
 z termoobiegiem na 15 minut.


   Po upieczeniu brukowiec wygląda tak:


   Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.


   Nie musimy czekać, aż ostygnie.
Odrywamy bułeczki jedna po drugiej i mniam mniam...

O! Akurat trafiła nam się wisienka.


Smacznego!












7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapewniam - jest tak pyszny jak wygląda:)pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  2. Ciasta drożdżowe są najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, a nazwa ciasta jest genialna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! idealne na kolację,,o tej porze drożdżowe bułeczki smakują najlepiej

    OdpowiedzUsuń