15 października 2013

Jabłecznik



   Tradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany.

Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku
(należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia).

Odcedzamy sok.

Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.


   Zagniatamy kruche ciasto:

-1,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru pudru
-10 dkg margaryny
-1 jajko
-aromat śmietankowy
-łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe.

Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek,
 którym wykładamy blaszkę z brzegami.

Wykładamy część tartych jabłek, aby pokryły spód.


   Teraz korzystamy z jabłek z syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte jabłka.


   Przykrywamy je pozostałymi tartymi jabłkami.
Na wierzch układamy paseczki pokrojone z pozostawionego ciasta.


   Wstawiamy do piekarnika na 50 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem.


Gotowe.



Smacznego!




4 komentarze: