21 listopada 2015

Maminkowe zapiekanki z grzybami



Kolej na zapiekanki z grzybami.

      Składniki:

-70 dkg ugotowanych ziemniaków
-25 dkg ugotowanych grzybów ( u nas mrożonych opieńków )
-10 pieczarek
-2 cebule
-3 jajka
-1 szklanka mąki pszennej
-pietruszka lub szczypiorek
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-czosnek niedźwiedzi
-bułka tarta
-olej


Jedną cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy
na niewielkiej ilości oleju.


Drugą cebulę i pieczarki kroimy w plastry.


Podsmażamy na patelni z olejem.


Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy,
zgniatamy gnieciuchem a kiedy lekko ostygną
ugniatamy w misce, dzielimy na 4 części, jedną odkładamy
a do wgłębienia wsypujemy mąkę.

Dodajemy podsmażona cebulkę, jajko,
czosnek niedźwiedzi i wszystko mieszamy.


Pieczarki i grzyby mielimy w maszynce.


Dodajemy jajko ( znów trafiły nam się dwa żółtka w jednym jajku ),
ok. 5 łyżek bułki tartej i mieszamy.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i naturalnym.


Kamionkowe naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.


Na wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej,
wypełniamy dno i boki naczynka i wsypujemy po odrobinie 
pokrojonej natki pietruszki lub szczypiorku.


Uzupełniamy masą grzybową.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 st. C.


Gotowe.



Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Maminkowe zapiekanki są niesamowite. Od dawna je obserwuję i co jedna to lepsza :)
    Dzisiejsza propozycja jakby dla mnie zrobiona. Tworzy ją to, co najbardziej lubię. Pycha, pycha, pycha ...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super pomysł na pyszne danie :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maminkowe zapiekanki najlepsze. Muszę sobie kupić takie naczynka i będę tworzyć :) pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy wszystko co z grzybami a jemy takie potrawy niezwykle rzadko :/
    Takie zapiekanki na pewno przypadłyby nam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze i niezmiennie podziwiam Waszą pomysłowość,sposób prezentacji,zdjęcia-wszystko tu ma" duszę" i ogromny walor estetyczny.Można się "najeść" tylko oglądając.Zapiekanka tak smakowicie wygląda,że koniecznie muszę przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny fajny pomysł, myślę, że taka zapiekanka bardzo by mi smakowała :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł. Niby pracy trochę było, ale wygląd i zapewne smak rekompensuje wszystko - super to wyszło, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ macie świetne pomysły na różne zapiekanki, takie oryginalne, a takie proste i na pewno pyszne, super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowita propozycja! Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń