13 czerwca 2014

Frytki z fasolki szparagowej



   Do obiadu przygotujemy fasolkę szparagową w nietypowym wydaniu.

Składniki:
-fasolka szparagowa ( ilość w zależności od potrzeb )
-olej do smażenia
-szklanka mąki
-szklanka bardzo zimnej wody
-jedno jajko
-sól
-przyprawa warzywna


   Fasolę płuczemy, obcinamy końcówki a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą, 
osoloną wodą z dodatkiem przyprawy warzywnej.
Na niewielkim ogniu gotujemy 7-10 minut.


   Zlewamy wodę a fasolkę odsączamy na papierowym ręczniku.


   Przygotowujemy ciasto, miksując mąkę, wodę, jajko i sól do smaku.
Ciasta wystarczy na ponad 1/2 kg fasolki.


   Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego namoczone w cieście fasolki.
Smażymy do osiągnięcia złotego koloru.


   Wyjmujemy z oleju i odsączamy.

Będą pyszne i chrupiące.
Świetny składnik obiadu.


Smacznego!






3 komentarze:

  1. Frytki z fasolki rewelacja, szybko ,smacznie i palce lizac....Ola.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł genialny, a do tego bardzo podoba mi się ich wygląd. :)

    OdpowiedzUsuń