sobota, 1 listopada 2014

Rurki z mięsem



   Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.

   Składniki na farsz:

-2 ćwiartki z kurczaka
-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej
-2-3 marchewki
-ząbek czosnku
-czerstwa bułka
-2 jajka
-susz warzywny, sól, pieprz


   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego
 gotujemy jak na rosół.


   Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek.


   Składniki na ciasto:

-3 szklanki mąki pszennej
-10 dkg masła
-2 żółtka i jedno jajko
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-szczypta soli
-1 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-łyżka wody
-jedno jajko do smarowania


   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, masło, śmietanę oraz drożdże
utarte z cukrem i wymieszane z wodą.
Zagniatamy ciasto.


   Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.


    Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy.
Dodajemy jajka i przyprawy do smaku.
Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.


   Ciasto dzielimy na dwie części.
Rozwałkowujemy na cienkie placki.
Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm.


   Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm.
Na brzegu układamy uformowaną porcję farszu


i zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę. 
Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.


   Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15-20 minut.


Gotowe.



Smacznego!








9 komentarzy:

  1. Ależ przepiekne rurki, muszą być pyszne, uwielbiam takie dania, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten pomysł. Chociaż przyznam, że rurki najelpsze są z kremem ;) I ciekawi mnie wielce ten...hmm pomidor? Instrukcję krok po kroku poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie posmakowałaś jeszcze rurek z mięsem. Te z kremem mogą się schować.
    Co do pomidora - instrukcje
    i narzędzia niebawem otrzymasz
    na adres F.A.O. Ł.I. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Extra! Rurki to pestka ,liczy się oprawa i wystrój.Oczy by jadły.Proszę o następne ekspozycje. :). Anka

    OdpowiedzUsuń

  5. Masz swój ogromny wkład:)bardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja najpierw piekę rurki a później napełniam mięsem zazwyczaj z rosołu. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow genialne i do tego jak pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja :) super pomysł :) a jednak można zrobić rurki bez foremki :)

    OdpowiedzUsuń