piątek, 4 kwietnia 2014

Ziemniaczane ciasteczka do obiadu



   Ciasteczka to pewna odmiana - zamiast ziemniaków.
Proste w przygotowaniu a prezentują się wyjątkowo.

Potrzebujemy:
-1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
-2 jajka
-5 łyżek mąki pszennej

   Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem"


   Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki.
Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.
Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu
 z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną.


   Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia.
Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy.



   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia 
( ok. 15 minut ) i gotowe.
                                                        

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Jakie urocze! Fajnie można wykorzystać stare ziemniaki. Pomysł super! Buziaczki od C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie odchodź od komputera - zaraz będą następne nowości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne. Czymś takim to dopiero można zaskoczyć gości podając zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja :) Pieczone ziemniaki czy frytki każdy zna, a takich ciasteczek jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają:) Idealne jako dodatek do eleganckiego obiadku :)

    OdpowiedzUsuń