10 stycznia 2014

Kaszanka zapiekana w kapuście kiszonej



   Kaszanka zapiekana w kapuście to danie do wykonania w piekarniku, ale w lecie można przyrządzić je na grillu. Obie wersje smakują doskonale.

Składniki na 4 porcje:

- 4 kaszanki
- ok 70 dkg kapusty kiszonej
-1 cebula
-3 ząbki czosnku




Do pieczenia możemy wykorzystać blaszki aluminiowe, ale jeśli ich nie mamy, składamy potrójnie folię aluminiową.
Kapustę płuczemy i solidnie odciskamy.
Na dno blaszki układamy cienką warstwę kapusty a na nią kładziemy kaszankę w osłonce.


Na kaszance układamy krążki cebuli i plasterki czosnku.


Kaszankę przykrywamy warstwą kapusty.


Tak przygotowane blaszki zawijamy w folię aluminiową.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. 
Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut.


Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć chleb... no i coś fajnego do picia (może być zimne i z pianką).


Smacznego!







6 komentarzy:

  1. przypomina grillowanie latem :) tak już tęsknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja cię, dwie moje miłości kulinarne - kaszanka i kapsuta kiszona - w jednym daniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo, to też można moim chłopom zrobić! Niedrogie, sycące i jeszcze zapieczone!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy08 maja, 2020

    Look good

    OdpowiedzUsuń