27 lutego 2015

Pieczone buraczki z sosem chrzanowym



   Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb
i wszelkich dań obiadowych.

   Składniki:

-czerwone buraczki
-200 ml śmietany słodkiej 30%
-2 łyżki tartego chrzanu
-sól
-pieprz
-sok z cytryny
-cukier
-łyżeczka mąki pszennej
-100 ml wody


   Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C
przez ok. 90 minut.
   Zdejmujemy skórkę, kroimy w plasterki, słupki lub kostkę.



Polewamy przygotowanym sosem chrzanowym:

-śmietanę zagotowujemy
-dodajemy chrzan
-przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem
-mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie
-stopniowo dolewamy do sosu, ciągle mieszając aż do uzyskania
  wymaganej konsystencji

Sos można wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Swietny dodatek do buraczkow ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczki są przepyszne ale nigdy nie jadłyśmy ich z chrzanowym sosikiem. Wypróbujemy to połączenie ale zamiast śmietanki weźmiemy jogurt naturalny lub sojowy :)

    OdpowiedzUsuń