sobota, 14 czerwca 2014

Truskawki w syropie



   Truskawek ciąg dalszy.
Tym razem truskawki w syropie.
Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocami
lub innych ciast i deserów.

Składniki:

-2 kg truskawek
-0,75 l wody
-2 szklanki cukru
-2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego


   Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy.
Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy.
Do wrzątku wrzucamy truskawki.


   Gotujemy 3 minuty.


   Truskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem.
Zakręcamy i gotowe.
Słoiki nie wymagają pasteryzowania.
Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy 
- możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych.


Smacznego!





2 komentarze:

  1. Czy długo się utrzymują skoro są bez pasteryzowania? :)

    OdpowiedzUsuń