Truskawek ciąg dalszy.
Tym razem truskawki w syropie.
Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocami
lub innych ciast i deserów.
Składniki:
-2 kg truskawek
-0,75 l wody
-2 szklanki cukru
-2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy.
Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy.
Do wrzątku wrzucamy truskawki.
Gotujemy 3 minuty.
Truskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem.
Zakręcamy i gotowe.
Słoiki nie wymagają pasteryzowania.
Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy
- możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych.
Smacznego!
Czy długo się utrzymują skoro są bez pasteryzowania? :)
OdpowiedzUsuńRok, dwa lata, aż otworzymy słoik:)
Usuń