środa, 8 czerwca 2016

Gołąbki w skórkach



Inna wersja popularnych gołąbków
i zdecydowanie inny smak.


   Składniki:

- 1/2 kg mielonej łopatki
- 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu
- 1/4 małej kapusty
- 3-5 skórek z kurczaka
- sól, pieprz naturalny i ziołowy
- słodka papryka
- czosnek niedźwiedzi


Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy.


Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką.


Kapustę drobno kroimy.


Łączymy ryż, mięso i kapustę.


Doprawiamy do smaku i mieszamy.



Nakładamy na skórki.


Zawijamy.


Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.


Pieczemy pod przykryciem 45 minut
w temperaturze 180 st. C 
oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia.


Można w piekarniku razem upiec ziemniaki.



Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe.


Smacznego!














12 komentarzy:

  1. Jak zwykle piękna prezentacja i bardzo smaczne danie. Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie bym takie zjadła :) wyglądają rewelacyjnie!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym! Tylko skąd te skórki wytrzasnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karinko
      jest wiele możliwości, bardzo wiele:)
      Ściągamy skórki z ćwiartek lub z korpusów na rosół lub sami dzielimy kurczaka na kawałki ale wcześniej ściągamy skórkę z piersi i grzbietu.
      Smacznego! buziaki:)

      Usuń
  4. Aż ślinka cieknie na ich widok a ja uwielbiam taką przyrumieniona skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, muszę spróbować. Dzięks
    Garkotłuk

    OdpowiedzUsuń
  6. Skórki nas akurat nie przekonują ale za to wnętrze musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały patent! Taki gołąbek musi smakować wybornie! Wpraszam się na taki obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie i pomysłowo :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba przyznać, że o całkiem przyjemny przepis

    OdpowiedzUsuń