05 czerwca 2015

Nalewka czereśniowa z imbirem



Mamy już kilka przepisów na nalewki.
Nadszedł czas na nalewkę czereśniową.
Dziś zrobimy początek, podamy składniki
a na efekt będzie trzeba poczekać.
Będziemy aktualizować przepis wraz z okresem dojrzewania nalewki.

   Składniki:

-1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni
-ok. 10 cienkich plasterków świeżego imbiru
-40 dkg cukru
-1/4 l spirytusu
-1 l  czystej wódki 40%


Dziś umyte czereśnie pozbawiamy pestek, wsypujemy do słoja,
dodajemy plasterki imbiru i zasypujemy cukrem.

Wstrząsamy i odstawiamy na ok. jeden dzień, czekamy, aż cukier się rozpuści.
Od czasu do czasu potrząsamy słojem.


Cukier rozpuścił się.

Dolewamy 1 litr wódki 40%, szczelnie zakręcamy,
wstrząsamy słojem
i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie.


Po tym czasie zawartość słoja przesączamy przez gazę,
dolewamy spirytus,
przelewamy do butelek z ciemnego szkła
i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Dopiero wtedy możemy delektować się smakiem nalewki.

Powodzenia i jak to na nalewki przystało:

Na zdrowie !

2 komentarze:

  1. już czekamy na czereśniowy sezon:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewki to akurat nie nasza działka ale nasza mama byłby zachwycona xD

    OdpowiedzUsuń