09 lipca 2014

Ćwikła z chrzanem



   Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.

Składniki:
-1 kg ugotowanych buraków
-20 dkg świeżego korzenia chrzanu
-sól
-ocet lub sok z cytryny


   Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, 
do którego będzie wpadała zmielona masa ( tym sposobem unikniemy płaczu ).

   Mielimy, wkładając do maszynki jednocześnie buraki z chrzanem.

Delikatnie zdejmujemy woreczek, zakręcamy i w nim, ugniatając palcami wstępnie mieszamy masę.
 Masę wrzucamy do  miski, doprawiamy do smaku solą i octem i przekładamy
do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i gotowe.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ćwikła pierwsza klasa. A pomysł z foliwoym woreczkiem - fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mięskiem pieczonym będzie smakował idealne.Już nawet nie wspominamy o walorach zdrowotnych - padną wszystkie wirusy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile taka cwikla moze stac np. w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli mamy dobre wieczka do słoiczków - to ćwikła z chrzanem może stać w lodówce nawet więcej niż miesiąc. Tak więc, można tego specjału przygotować sobie troszkę więcej:)

    OdpowiedzUsuń