czwartek, 19 listopada 2015

Drożdżówka z dżemikiem morelowym i serem



Od koleżanki dostaliśmy prawdziwą mąkę pszenną z młyna
i postanowiliśmy upiec z niej prawdziwą drożdżówkę.

   Składniki:

-3,5 szklanki mąki
-220 ml ciepłego mleka
-4 dkg drożdży
-2 łyżki cukru
-4 jajka
-5 dkg masła
-szczypta soli
-wanilia
-cynamon
-dżemik morelowy
-25 dkg twarogu
-3 łyżki cukru do twarogu
-łyżka mąki ziemniaczanej
-brązowy cukier do posypania


Drożdże ucieramy z cukrem,
dolewamy 1/3 mleka, wsypujemy 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do rozczynu dolewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli,
wanilię, dwa żółtka i jedno całe jajko,
dosypujemy pozostałą mąkę,
wstępnie wyrabiamy ciasto,
wlewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowujemy masę twarogową.
Twaróg gnieciemy widelcem, dosypujemy cukier,
dodajemy białko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.


Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.

Każdą część rozwałkowujemy na podłużny placek.

Na 1/3 placka rozsmarowujemy dżem,
zakładamy ciasto, aby przykryło dżem.


Następnie rozsmarowujemy masa twarogową, posypujemy cynamonem
 i przykrywamy pozostałą częścią placka.



Podobnie postępujemy z drugim plackiem.

Oba placki układamy w natłuszczonej blaszce, zwijając je w harmonijkę.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.


Pieczemy ok. 40 minut  w temperaturze 170 st. C.


Wyjmujemy z piekarnika


i z blaszki.


Gotowe.


Smacznego!

Dziękujemy Karince i Łukaszowi za dżemik morelowy
oraz Zdzisi za świetną mąkę :)


11 komentarzy:

  1. To ja się wpraszam na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pomysłowe ciacho mniaam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WoW! Przekrój to po prostu OGIEŃ! Fenomenalnie się prezentuje, a te fale.... marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, nie to my dziękujemy! ;) Za to, że dżemik mógł wziąć udział w tym zacnym "projekcie". Buziaki! P.S. Drożdżówka pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo na się podoba to Wasze nazewnictwo - "projekt"....heheheeh
      Buziaki gorące:)

      Usuń
  5. Kochani! Już piekłam rogaliki,bułeczki z konfiturą, a teraz znowu mam zadanie-no i cóż-trzeba brać się do zagniatania ciasta(a nie lubię tego" kleju" na palcach,oj nie lubię).Jak dotąd wypieki całkiem niezłe(te moje),ale do wzoru to mi jeszcze daleko!!!Buziaczki dla dwojga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheeh ...za tym klejem ja tez nie przepadam ale po dodaniu masła wszystko się zmienia.
      Gotowe rogaliczki zrekompensują wszystkie niedogodności.
      Ważne, ze smakują.
      Pozdrawiamy ciepluteńko:)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała drożdżówka i ciekawie zapieczona

    OdpowiedzUsuń
  8. O jaki ciekawy przekrój ciasta, smakowicie to wygląda. Serdecznie zapraszam na mój blog kulinarny jestem początkującą blogerką i przydałoby się jakieś wsparcie www.smacznie-w-kuchni.blogpsot.com :) z góry dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń