21 marca 2016

Filety z udek kurczaka w marchewce z groszkiem



Kruche, delikatne mięsko, zapieczone w dużej ilości
marchewki i groszku.

   Składniki:

-ok. 1 kg filetów z udek kurczaka
-4 marchewki
-ok. 1/2 kg mrożonego groszku
-sól, pieprz
-słodka papryka
-czosnek niedźwiedzi
-przyprawa do kurczaka
-olej
-ok. 3 dkg masła
-bulion warzywny


Opłukane i osuszone filety z udek kurczaka przyprawiamy
solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim.
Skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. 2 godziny.


W bulionie warzywnym ok. 10 minut gotujemy obraną marchewkę
i w tym samym bulionie następnie ok. 7 minut gotujemy groszek.
Odcedzamy.



Marchewkę kroimy w kostkę.


Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju.


Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego
a na patelnię wsypujemy marchewkę i groszek,
dodajemy masło i smażymy przez chwilę.


Marchewkę i groszek dodajemy do filetów 
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 40 minut.



Smacznego!








7 komentarzy:

  1. Jaki przepyszny obiadek, aż się głodna zrobiłam mimo że to nie jest pora obiadowa :) Przepis na pewno wcielę w życie! ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, ja bardzo lubię sosik z marchewką i groszkiem, więc na pewno z mięskiem też by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze lubiłyśmy marchewkę z groszkiem już jako smarki xD Mimo, że wszyscy wybrzydzali :P Taka wersja z mięskiem super wygląda i pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeniosłam się do domu mojej mamy :) Smak mojego dzieciństwa. Pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomite przepisy. Wspaniały blog. Tylko gratulować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania przepisów.
      Pozdrawiamy:)

      Usuń
  6. Znakomite przepisy. Wspaniały blog. :)

    OdpowiedzUsuń