sobota, 8 października 2016

Kluski z mięsem



Kiedy kluski gotowała mama, 
nazywaliśmy je białymi kartaczami.

Postanowiliśmy przypomnieć sobie ich smak.

   Składniki:

-ok. 2 kg ziemniaków
-0,6 kg łopatki
-ćwiartka z kurczaka
-2 marchewki
-cebula
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-mąka ziemniaczana
-15 dkg wędzonego boczku
-olej


Mięso gotujemy jak do rosołu.
Kiedy jest miękkie odławiamy.
Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek.

Ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy
i mielimy przez maszynkę.


Przez maszynkę mielimy też mięso, marchew, cebulę i czosnek.


Dodajemy sól i przyprawy do smaku
a jeśli farsz jest zbyt zwarty - dolewamy rosołu
i dokładnie mieszamy.


Ziemniaki ugniatamy w misce.
Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich
i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy.



Nabieramy porcje ciasta, 
na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz
i sklejamy, formując kluski.



Zagotowujemy wodę z solą lub rosół,
wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu
ok. 10 minut od wypłynięcia.


Odławiamy, polewamy usmażonymi w międzyczasie
 na patelni skwarkami z cebulą i gotowe.



Odsmażone na patelni też smakują rewelacyjnie.




Smacznego!

Ciocia Celinka też poczęstowała rodzinkę kluskami.
Wyszły pięknie i wszystkim bardzo smakowały.

A oto dokumentacja fotograficzna:




Smacznego!

A oto kluski Karinki :)



Pozdrawiamy.













6 komentarzy:

  1. Zapomniałam, jak się robi te białe kartacze,ale od czego jest Maminek!Jak mi zapachniało domem rodzinnym!Dziękuję Wam kochani za przepis.A zdjęcia super-potęgują apetyt,więc muszę kluski przygotować.Buziaczki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie kluski i bardzo dawno ich nie jadłam. Teraz narobiliście mi takiego smaka, że niedługo muszę je zrobić :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie miałyśmy okazji do zjedzenia takich klusek :) Ciekawie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń