czwartek, 10 kwietnia 2014

Babka twarogowa



   Babka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu.

Składniki na kruszonkę:

-1/2 szklanki mąki
-2 łyżki cukru
-3 dkg margaryny
-1 żółtko
-łyżka kakao
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat rumowy

Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę.
Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką.


   Składniki na babkę:
-60 dkg twarogu
-4 jajka oraz białko od kruszonki
-3/4 szklanki cukru
-5 dkg masła
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-garść rodzynek
-aromat śmietankowy 


   Twaróg mielimy.


   Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.


   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.


   Dodajemy twaróg i miksujemy.
Dodajemy stopione masło, następnie mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy.
Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką, dodając na końcu rodzynki.


   Masę przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy 
do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 35-40 minut.


   Babka gotowa. Po kilku minutach wyjmujemy z formy.


   Możemy ją udekorować w dowolny sposób.


Smacznego!











6 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) takiej babki jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękujemy.Babka warta upieczenia.Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To co? Albo gołąbki...albo babka....Hahaha :)
    Na pewno spróbuje
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasza propozycja - gołąbki na obiad a babka na deser:)Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń