piątek, 1 sierpnia 2014

Przecier z mirabelek



   Przecier z tych małych, żółtych śliweczek jest doskonałym dodatkiem do herbaty.
Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru.

Składniki:
-5 kg mirabelek
-1,5 kg cukru
-1 cytryna


   Mirabelki myjemy i w całości wkładamy do garnków z niewielką ilością wody ( ok. 200 ml ).
Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców.


   Przecieramy przez sitko.


   Do przecieru dodajemy cukier i zagotowujemy.


   Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, chwilę gotujemy a następnie
przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mirabelki to tylko od Dziadków. Koniecznie w papierowej torebce. To były czasy :D P.S. Sentymentala się robię na stare lata hihihi

    OdpowiedzUsuń
  3. A to ciekawe, że takie szczegóły zapamiętuje się na zawsze:)Jesteś sentymentalna:)i dzięki temu wiele rzeczy przetrwa:)Buziaki gorące!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem, jak taki przecier smakuje z herbatą. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie z herbatą smakuje rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń