wtorek, 3 grudnia 2013

Pierogi z grzybami




   To jest ten czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, szczególnie tych, które swoim smakiem przywołują wspomnienia. Robiła je babcia, mama a teraz my i nasze dzieci.

Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:
-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki)
-5 dkg grzybów suszonych
a do tego:
-3 cebule
-sól, pieprz i olej

Na ciasto:
-4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania
-1,5 szklanki ciepłej wody
-jedno żółtko
-2 łyżki oleju
-2 dkg drożdży
-2 łyżki wody
-1/4 łyżeczki cukru


   Zaczynamy od przygotowania farszu.
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i płuczemy je.

Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy ok. 5 minut.
Pozostawiamy do zmięknięcia. Nie zlewamy wody, tylko odławiamy grzyby ( w wodzie pozostanie ewentualny piasek) i odciskamy z nich wodę.

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju.


Do niej dodajemy surowe, pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy do zrumienienia
a następnie studzimy.



   Grzyby z patelni i przygotowane grzyby suszone mielimy przez maszynkę.


   Zmielone przekładamy na patelnię .
Przyprawiamy solą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku.
Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę.
Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony.
Studzimy.

Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu).


   Teraz ciasto.
Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju,
przygotowane drożdże i żółtko.

Zagniatamy najpierw luźne ciasto a następnie dodajemy pozostałą mąkę i jeszcze raz
wyrabiamy ciasto. Musi być zwarte, ale nie twarde.
Dzielimy je na części.


   Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.
Wycinamy krążki, napełniamy je farszem, sklejamy brzegi i dociskamy je widelcem.


   Do polania gotowych pierogów użyjemy oleju, na którym przesmażymy cebulę.


   Zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy trochę oleju.
Wkładamy przygotowane pierogi do wody i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.



   Wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym olejem z cebulką.


Z tej porcji ciasta i farszu uzyskujemy 50-60 pierogów.
Część z nich możemy zamrozić. Mrozimy je oczywiście w wersji surowej (przed gotowaniem).
Należy ułożyć je na tacy, zachowując odstępy, wstawić do zamrażarki a kiedy stwardnieją
zebrać do woreczków foliowych i gotowe.


Smacznego!















6 komentarzy:

  1. I tak się czuje święta! Pierożki na pewno smaczne i w dodatku ślicznie podane! Zrobię je wg tego przepisu. Buziaczki dla kuchareczki i kucharza!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to miłe...Bardzo dziękujemy! Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy:) one są pyszne,bo to stary sprawdzony przepis.Ciasto delikatne a farsz.....mniam mniam.Spróbuj:)

      Usuń
  4. Świetne przepisy, nie udziwnione, takie po prostu do zrobienia i zjedzenia ze smakiem. Szukałam takiej strony. Dzięki. :) Henimari

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To my dziękujemy i cieszymy się,że spełniliśmy Twoje oczekiwania.Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń