piątek, 12 listopada 2021

Maminkowy chleb z maślanką

 


Ten chleb to wynik kulinarnego eksperymentu.
Namieszaliśmy różnych składników, upiekliśmy
i efekt nas zaskoczył.
Chleb jest bardzo dobry i długo zachowuje świeżość.


        Składniki:

   - 1 szklanka maślanki ( 250 ml )
   - 350 ml wody
   - 30 dkg mąki 650
   - 7 dkg mąki żytniej 720
   - 2,5 dkg drożdży
   - płaska łyżka cukru
   - łyżeczka soli
   - 2 łyżki oliwy z oliwek
   - ziarna słonecznika - ok. 5 dkg
   - ziarna dyni - ok. 5 dkg
   - 4 łyżki sezamu
   - 5 łyżek siemienia lnianego


Na 2-3 godziny przed pieczeniem
mieszamy wszystkie nasiona,
zalewamy maślanką 
i pozostawiamy do spęcznienia.

Drożdże, cukier i 250 ml ciepłej wody mieszamy,
dodajemy kilka łyżek mąki 650, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Dodajemy sól, oliwę i mieszamy.


Do namoczonych nasion dodajemy 100 ml ciepłej wody, 
mieszamy i dodajemy do rozczynu.



Dodajemy mąkę pszenną i żytnią
i mieszamy ( nie wymaga długiego wyrabiania ).

Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Przekładamy do natłuszczonej blaszki
o wymiarach ok. 30x11x7.5 cm,
wygładzamy wilgotną dłonią
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Pieczemy w temperaturze 170-180 st. C z termoobiegiem
ok. 55 minut.




Smacznego !


















5 komentarzy:

  1. I mam zajęcie na sobotnie popołudnie:) M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Maminku, twoje chlebki zawsze pysznie wychodzą. Zapisuję sobie przepis, bo mam swoją mąkę, a jeszcze nie piekłam z niej chleba! Ja też napiszę, jaki wyszedł - buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takiej domowej mąki, której Tobie zazdroszczę, to dopiero będzie chlebuś 🙂
      Czekam i pozdrawiam🙂

      Usuń
  3. Ciekawy przepis, aż dziwne że jeszcze tego nie jadłem. Teraz nie mam wyjścia muszę iść do sklepu i biore się za gotowanie bo narobiłaś mi apetytu.

    OdpowiedzUsuń