07 grudnia 2013

Bigos wigilijny



   Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.
Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami.
Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje
w suszone grzyby.

Składniki:
-1 kg białej kapusty
-2 kg kapusty kiszonej
-5 dkg suszonych grzybów
-200 ml oleju
-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu
-cukier
-woda


   Białą kapustę szatkujemy.


   Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej wodzie.


   W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustę
przez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut.


   Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy.


   Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapusta
nie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka.
Wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy barbecue lub gotowej przyprawy do bigosu.


   Stale mieszając gotujemy bigos na małym ogniu ok. 60 minut, aby obie kapusty dokładnie 
się wymieszały i przeszły smakami.
Pora na przyprawienie bigosu cukrem i ewentualnie solą. 
Bigos musi być słodko-kwaśny.
Dolewamy olej, mieszamy, chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.



   Wstawiamy na 60 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Bigos jest gotowy.


Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut.
W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanie
innych potraw.


Smacznego!









1 komentarz: