wtorek, 9 grudnia 2014

Śledź w oleju tradycyjny




   Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.
Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty
jest smacznym daniem obiadowym.

   Składniki:

-solone filety śledziowe
-czerwona i biała cebula
-olej
-pieprz
-słodka papryka
-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek
 i ogórek konserwowy


   Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy na potrzebne kawałki.
Białą cebulę kroimy w ćwierćplasterki a czerwoną w plasterki.


   Na dno naczynia wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i papryką
i układamy cebulę a na niej pokrojone filety.


   Na każdym układamy plaster czerwonej cebuli, na środek i brzegi wysypujemy resztę cebuli białej, posypujemy pieprzem i papryką i zalewamy olejem.


   Śledzie dekorujemy i gotowe do podania na stół.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ten półmisek to małe dzieło sztuki! Rewelacja, ja kompletnie nie mam ręki do tworzenia podobnych dekoracji. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy:) jesteśmy przekonani, że potrafisz stworzyć jeszcze ciekawsze dekoracje:)Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polska tradycja górą! Smacznie,zdrowo,tanio i tak "wigilijnie".W dodatku misternie ozdobione!Celina

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń