09 września 2016

Kotlety pęczakowo - ziemniaczane



Nasza propozycja na bezmięsny obiad, czyli kotlety z pęczaku i ziemniaków,
 z sosem grzybowym.

   Składniki:

-10 dkg pęczaku jęczmiennego
-4 średnie ziemniaki
-1 cebula
-1 jajko
-5-6 łyżek mąki
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-czosnek niedźwiedzi
-olej
-bułka tarta


Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym.
Odcedzamy i studzimy.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie,
odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem.


Cebulę kroimy w drobniutką kostkę.


Ziemniaki i pęczak łączymy.


Cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju.


Do pęczaku i ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę,
olej pozostawiamy na patelni.

Dodajemy jajko ( nam się trafiło z dwoma żółtkami ).


Dodajemy przyprawy do smaku oraz czosnek niedźwiedzi.


Mieszamy.
 Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.
 Ciasto nie może być zbyt zwarte.


Na patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego.
W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety,
panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron
do zrumienienia.



 Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty.


Smacznego!










6 komentarzy:

  1. O rany, aż się zrobiłam głodna. Świetny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne kotlety! Wyglądają jak typowe z mięcha :D Smakują pewnie wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny obiadek. Lubię takie - pełne aromatu. Podoba mi się dodatek pęczaku. Jeszcze takich nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam tutaj zaglądać, takie pyszne domowe jedzenie :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście już robię, mam pęczak inne składniki też i będą kotleciki:) dziękuję za pomysł na fajny bezmięsny obiad. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. U Ciebie zawsze same smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń