poniedziałek, 21 września 2015

Obiad w kapuścianym liściu



Spakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki,
kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad.

   Składniki:

-główka włoskiej kapusty
-ok. 80 dkg mielonego mięsa
-ok. 1/2 kg kiszonej kapusty
-6 średnich ziemniaków
-10 dkg wędzonego boczku
-cebula
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, słodka papryka
-przyprawa do bigosu
-przyprawa barbecue
-olej
-marchewka


Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.


Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ).


Boczek kroimy w drobną kostkę


a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry.


Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i przyprawą barbecue,
dodajemy startą cebulę, czosnek i mieszamy.
Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej.
Dodajemy pokrojony boczek i mieszamy.


Z liści ścinamy nasady i posypujemy przyprawą do bigosu.
Układamy na nich po 2-3 plasterki ziemniaka,
na nich porcję kiszonej kapusty,
na niej porcję mięsa
a na niej plasterek ziemniaka.


Zwijamy liście tak, jak gołąbki.


Posypujemy słodką papryką i przyprawą do bigosu.
Delikatnie podsmażamy na patelni z olejem
i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Dodajemy plasterki marchewki, przykrywamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 45 minut.



Obiad gotowy.


Smacznego!




13 komentarzy:

  1. Niby zwykłe gołąbki a tu niespodzianka :D Jak zwykle niby prosty ale genialny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gołąbek inaczej. Bardzo fajny pomysł :)
    Lubię takie obiady. Szkoda, że są takie pracochłonne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam Panią do Liebster Blog Award 2015 -- http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2015/09/liebster-blog-award-nominowana-do.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne gołąbki. Świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapuściane kanapki :D Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie troche inne gołąbki, super pomysł ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy sposób na obiad :)Rzeczywiście danie podobne wyglądem do gołąbków, a jednak nieco inne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł na gołąbki:) niektórzy lubią tradycyjne podawane z ziemniakami, więc im szczególnie powinny smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zostało ciut dla mnie ;) Niebo w gębie....i znów na nocce pożarłam hahaa.

    OdpowiedzUsuń
  10. no to wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń