06 czerwca 2014

Sałatka z makaronem ryżowym



   Sałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji.
Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok.

Składniki:

-szklanka makaronu ryżowego
-jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka
-groszek lub kukurydza konserwowa
-kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) 
-kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 )
-papryka
-3 duże liście kapusty pekińskiej
-kawałek pora
-2 łyżki posiekanego świeżego koperku
-majonez
-przyprawa warzywna
-pieprz


   W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy.
Przelewamy zimną wodą i odsączamy.

   Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.

Groszek odsączamy.

Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy.

W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory.

Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora.

Wszystko łączymy w jednej misce.


   Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku
 i dokładnie mieszamy.
To wszystko.
Sałatka jest gotowa.


Smacznego!


4 komentarze: