poniedziałek, 7 marca 2016

Kurczak z Brzeźnicy



Kurczak ma swoją historię, niepowtarzalny smak
i najlepiej smakuje w Brzeźnicy :)

   Składniki:

-kurczak ( 2 kg lub większy )
-sól, pieprz
-słodka papryka
-opcjonalnie przyprawa złocista do kurczaka
-2-3 marchewki 
-1-2 jabłka
-odrobina wody
-odrobina oleju

Kurczaka dzielimy na części, przyprawiamy
solą, pieprzem i słodką papryką,
skrapiamy olejem, mieszamy
i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.


Układamy na blaszce, wyłożonej folią aluminiową.
Skrapiamy wodą i możemy teraz posypać przyprawą złocistą.


Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika,
nagrzanego do temperatury 180 st. C bez termoobiegu
na 90 minut.


W tym czasie marchew kroimy w słupki i jabłka w "ósemki".


Pół godziny przed upływem czasu pieczenia odkrywamy folię,
na mięsie układamy marchew, jabłka i dopiekamy bez przykrycia.


Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.



Obiadek mniam, mniam.


Smacznego!

Nam ten kurczak bardzo smakuje.
Celince dziękujemy za posta.
Pozdrawiamy :)







17 komentarzy:

  1. Prezentuje się wyśmienicie, chętnie bym zjadł kurczaka w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki smakowity kurczaczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kurczak jest taki najprostszy,ale bez niego nie obyło się żadne spotkanie w Brzeźnicy.Taka powstała tradycja-jak przyjeżdża Andrzejek z Marynią, kurczak musi być.A teraz,ponieważ dawno się nie widzieliśmy,specjalnie dedykowany dla Andrzejka wirtualny brzeźnicki kurczak na obiadek.Buziaczki od C i Z

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celinko, to ja piszę - Andrzej.
      Za kurczaczka bardzo dziękuję. Jest jedyny i niepowtarzalny a przede wszystkim kojarzy się z najpiękniejszymi chwilami spędzonymi z Wami,
      w Waszym bajkowym ogrodzie. Nie ważne czy to tylko posiaduchy, czy grillowanie, czy wędzenie...na obiad musi być ten i tylko ten kurczak.
      Nie zmieniajmy tego, bardzo prosimy:)
      Pozdrawiamy serdecznie.

      Usuń
  4. Ten kurczak wygląda przepysznie, koniecznie muszę kiedyś spróbować :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanko czy to Brzeźnica ta w Małopolsce ?????

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak Asiu - ta w Małopolsce, ale w powiecie wadowickim:)
    Znasz Brzeźnicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że znam :D mam do niej około 10 minut drogi samochodem :) Chodziłam tam do Gimnazjum i tam nasza wioska należy do Gminy. Brzeźnicę znam jak swoją kieszeń :):):)

      Usuń
    2. Dokładnie to mieszkam w pięknej wsi Marcyporęba :) to rzut beretem do Brzeźnicy tak jak pisałam wcześniej, ja też gorąco i serdecznie Panią Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Asiu, to jest niesamowite, jak mały jest Świat.
      Mieliśmy cichą nadzieję, że znasz tę okolicę.
      Wiemy, że jesteś z Wadowic, dlatego zaznaczyliśmy powiat wadowicki.
      Nie znaliśmy Twojej historii a tu takie ciekawostki.
      Szczerze mówiąc, nie wiedzieliśmy, że w Brzeźnicy jest gimnazjum.
      Dzięki Tobie wiemy dużo więcej i ciepło zrobiło nam się na sercach.
      Wpadaj na kurczaka do Brzeźnicy :)
      Pozdrawiamy :)))

      Usuń
  7. Zapiekany kurczak z dodatkami to moja ulubiona wersja tego ptaszka. Zazwyczaj zapiekam z warzywami, ale dodatek jabłka do dań mięsnych bardzo lubię, więc z chęcią bym takie danie zrobiła. No, ale najważniejsze, że to danie ma nie tylko smak, ale swoją historię i przywołuje wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko,
      Rozłożyłaś i Celinkę i nas na łopatki:) W swoim wpisie zwróciłaś uwagę na to, co jest bardzo cenne a nie zawsze zauważane w zabieganym świecie - klimat, historia, tradycja. Nawet zwykły kurczak staje się nadzwyczajny a ziemniaki z ogniska smakują jak rarytas.
      Dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy:)

      Usuń
  8. Kochana ale pysznie wygląda :-) musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały :) aż ślinka cieknie :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczak pieczony z jabłkiem wiele zyskuje na smaku i aromacie :) Pyszny i prosty wariant obiadowy! :D

    OdpowiedzUsuń