19 marca 2014

Paluchy z piersi kurczaka



   Przygotujemy pyszne paluchy z fileta z piersi kurczaka w cieście.

Składniki:

-podwójny filet z piersi kurczaka
-sól, pieprz
-3 ząbki czosnku
-2 jajka
-2 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki bardzo zimnej wody
-olej do smażenia
   

   Fileta płuczemy i osuszamy.
Kroimy w długie, wąskie paski.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.


   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy czosnkiem.
Pozostawiamy na czas przygotowania ciasta.


   Wodę, mąkę, jajka i odrobinę soli miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Paski mięsa moczymy w cieście i smażymy


do zrumienienia.


   Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej.
Można też dodać sos czosnkowy.


   Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki.
Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie.


Smacznego!






3 komentarze:

  1. Jedzonko super, w dodatku do zrobienia na "raz,dwa,trzy".

    OdpowiedzUsuń
  2. Paluchy są niesamowicie wciągające:)smakują na gorąco i na zimno.Już ma się dość, ale jeszcze się sięga:)i faktycznie do zrobienia na "raz,dwa,trzy".Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszą oko :) Mojej Córze by posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń