środa, 13 listopada 2013

Placki ryżowe z mięsem i warzywami



   Dzisiaj ryż w innym wydaniu.

Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw.
Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie.

Potrzebne składniki:
-torebka ryżu 100 g
-filet z kurczaka
-2 jajka
-2 łyżki mąki
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-odrobina sody oczyszczonej
-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)
-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)



   Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemy
z woreczka i studzimy.

   Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy na drobne kawałki
oraz przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem.

   Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:
-kapustę pekińską na drobno
-ogórek i pomidor w półplasterki
-cebulę w ćwierćplasterki
-paprykę w kostkę

   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).


   
    Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.

Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.


   Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs i warzywka.
Miksujemy, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki pszennej i sody 
na czubeczek łyżeczki i miksujemy.


   Do zmiksowanej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy.


   Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując 
spore placki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem
na ok. 10 minut.


   W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso.


   Placki są rumiane - czyli gotowe.


   Zaczynamy układankę.
Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską.


   Na kapustę kładziemy mięso,


następnie ogórek, paprykę,


pomidory,


cebulkę i kapustę pekińską,


polewamy solidnie sosem tzatziki


a na końcu papryczką i...
...zabieramy się do jedzenia.


Smacznego!















2 komentarze: