20 września 2014

Gruszki w syropie



   W naszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie.
Przydadzą się do ciast i deserów.

   Składniki
-ok. 10 dużych gruszek
-1 l wody
-1/2 kg cukru
-2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
-goździki


   Gruszki obieramy ze skóry.


   Wycinamy gniazda nasienne.


   Układamy w słoikach.
Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków.

   Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Wrzącym syropem zalewamy gruszki i zakręcamy.
Pasteryzujemy 7 minut.


Smacznego!



4 komentarze:

  1. PYSZNOŚCI.Na dodatek bardzo ciekawy BLOG.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie.Jaka powinna byc pasteryzacja,w wodzie w kotle?czy w piekarniku elektrycznym?Czy mozna odrazu wstawiac sloje do kotła z chlodna woda, czy temperatura tej wody powinna byc taka jak temperatura w sloikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszki zalewamy wrzącym syropem. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Na dnie garnka układamy gazę lub ściereczkę. Czas liczymy od momentu wrzenia wody w garnku. Gotujemy pod przykryciem.
      Powodzenia:)

      Usuń
  3. Woda w garnku powinna sięgać do 2/3 wysokości słoików.Gotujemy partiami a wstawiając kolejne słoiki nie czekamy aż woda w garnku przestygnie.

    OdpowiedzUsuń