poniedziałek, 30 marca 2015

Żeberka peklowane, pieczone z fasolką i warzywami



Kolejna wersja pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw.

   Składniki:

-ok. 1,5 kg żeberek
-puszka czerwonej i puszka białej fasoli
-puszka krojonych pomidorów
-10 pomidorów suszonych
-3 marchewki
-czerwona papryka
-2 ząbki czosnku
-olej i 2 dkg  masła
-czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka

oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone )

   Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc.


Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki
i suszone pomidory w duże kawałki.
Fasolę odsączamy.


Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką.


Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka
i obsmażamy z każdej strony.


Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.


Na patelnię wrzucamy marchew, paprykę i czosnek i przez chwilę podsmażamy.
Dodajemy suszone pomidory  i podsmażamy.


Dodajemy pomidory,


fasolkę, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Można dodać chili.


Chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia z żeberkami.


Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160 st. C na ok. 60 minut.
Wyłączamy piekarnik a żeberka pozostawiamy w nim na jeszcze 15 minut.



Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam żeberek, pysznie wyglądają. Może wpadnę a obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy serdecznie:) o której będziesz? może zdążymy jeszcze zrobić Twoją wiosenną sałatkę - wygląda tak apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że jest tak dużo różnych warzyw i strączków :D Świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaczków do zwykłych żeberek. Udowadniasz, że standardowy obiad może wcale nie być wcale taki zwykły i nudny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne żeberka i wpraszam się na taki obiad

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie spotkanie obiadowe byłoby cudowne:) zapraszamy:)

    OdpowiedzUsuń