02 września 2016

Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką



Proponujemy plecione bułeczki drożdżowe,
ze śliwkami i kruszonką maślaną.

       Składniki:

-ok. 1/2 kg mąki
-7 łyżek cukru
-250 ml ciepłego mleka
-4 dkg drożdży
-4 jajka
-6 dkg masła
-szczypta soli
-aromat
-kilka śliwek o zwartym miąższu

a na kruszonkę:

-10 dkg mąki
-7 dkg cukru
-7 dkg masła
-aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny


Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem.

Składniki kruszonki ścieramy w palcach.


Drożdże ucieramy z łyżką cukru,
dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko,


6 łyżek cukru, pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat
i ok. 30 dkg mąki.


Miksujemy.


Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie,
na koniec dodajemy roztopione masło
i wyrabiamy, aż się wchłonie.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę


i rozwałkowujemy na prostokąt.


Dzielimy na 12 prostokątów.


Na dłuższych bokach nacinamy brzegi.


Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Nakładamy śliwki.


Nakładamy kruszonkę i zawijamy.



Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
i smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Nakładamy kruszonkę, lekko dociskając
i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Pieczemy w temperaturze 160 st. C do zrumienienia,
u nas ok. 15 minut.





Smacznego!
















12 komentarzy:

  1. O matko, jakie cudne! Dajcie jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ^^ z chęcią bym taką zjadł nie jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie przygotowujemy kolejny raz ciasto na bułeczki i chyba podwoimy porcję:)
    Wpadajcie na ciepłe bułeczki. Zapraszamy i pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już wpadam dopóki jeszcze są :) Ostatnio ''chodzi'' za mną drożdżowe. Pozdrówka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie i jestem pewna że tak też smakują! Bardzo takie lubię :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szaszłyki już jadą kurierem. Poproszę 6 bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo..ale będzie uczta:) bardzo dziękujemy.
      Specjalnie dla Ciebie, specjalną pocztą jadą bułeczki. Ciepłe nie będą ale na pewno świeże. Mamy nadzieję, że będą smakowały:)

      Usuń
  7. Nasze kochane śliweczki w bułeczkach i do tego z kruszonką? No pycha!! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zwykle, same pysności na blogu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze wyjadłam taką kruszonkę z bułek jak byłam mała :) Uwielbiam, zwłaszcza, gdy jest mocno maślana :) Wspaniałe bułeczki - idealne na drugie śniadanie do szkoły, albo porannej kawy w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie robilam ale jadlam -pyszotki-polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. co ja bym dała za taką cieplutką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń