12 maja 2015

Filet z kurczaka z ziemniaczanym farszem




Filet z kurczaka w innym wydaniu.

  Składniki:

-podwójny, duży filet z piersi kurczaka
-5-6 średnich ziemniaków
-1/2 czerwonej papryki
-1 cebula
-5 dkg masła
-przyprawa warzywna
-przyprawa do mięs
-olej
-natka pietruszki


Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym.
Z piersi kurczaka odcinamy małe, luźne części.


Filety przecinamy na dwie części.


Odcięte części kroimy w drobną kostkę.


Paprykę opiekamy lub grillujemy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.


Paprykę również kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone mięso przyprawiamy przyprawą do  mięs.


Filety rozbijamy i posypujemy z obu stron przyprawą do mięs.


Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy gnieciuchem.


Na patelni z niewielką ilością oleju i 1/3 masła
podsmażamy cebulę, pokrojonego kurczaka i paprykę.


Dodajemy do ugniecionych ziemniaków i mieszamy.
Doprawiamy do smaku.


 Rozbite filety posypujemy natką pietruszki i nakładamy porcje ziemniaczanego farszu.


Składamy na pół.


Układamy na patelni z olejem i pozostałym masłem
i smażymy z obu stron.


Zdejmujemy z patelni i gotowe.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe:) Może w tej wersji przekonałabym się do ziemniaków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja podania drobiu, a jaka syta. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie faszerowane mięska :) Przepis szczególnie odpowiedni dla tych, którzy nie przepadają za ziemniakami w klasycznej postaci, czyli dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tutaj dania zawsze wyglądają jak z profesjonalnej restauracji :) Przepięknie podane i jaka kompozycja smaków!

    OdpowiedzUsuń