30 października 2013

Krupnik z grzybami



   Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego.

Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity.

Wystarczy:

- 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- kilka ziemniaków
-10 dkg kaszy jęczmiennej
-0,5 szklanki słodkiej śmietany
-10-15 dkg mielonego mięsa
-marchewka
-natka pietruszki
-garść suszonych grzybów
-pieprz


   Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.

Z mięsa formujemy małe kuleczki.


   Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby.

Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.


   Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.

Gotujemy ok. 5 minut.

Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku.

Mieszamy i krupnik gotowy.


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jak dla mnie krupniczek rewelacja, to najlepszy krupnik jaki do tej pory zrobiłam. Pozdrawiam. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za przepis ;)) smakuje calkiem jak ten od Mamy! :)

    OdpowiedzUsuń