piątek, 26 lutego 2016

Baba drożdżowa z żurawiną



Prosta drożdżowa baba.

   Składniki:

-5 dkg drożdży
-350 ml ciepłego mleka
-5 łyżek cukru
-1/2 kg mąki pszennej
-7 dkg masła
-4 żółtka i jedno całe jajko
-szczypta soli i wanilii
-2-3 garści żurawiny


Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
Dolewamy 1/2 szklanki mleka.
Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Żółtka i 4 łyżki cukru ucieramy.


Rozczyn wyrósł.


Dodajemy go do żółtek, mieszamy,
dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostałe mleko, 2 szklanki mąki
 i mieszamy.


Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła.

Dodajemy żurawinę i wyrabiamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wyrosło:


Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominem
o pojemności ok. 2,5 l i odstawiamy do wyrośnięcia.

Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy 30-40 minut.



Wyjmujemy z formy i gotowe.


Po wystudzeniu babę można posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

Celinka nieustannie nam towarzyszy w kulinarnych przygodach.
Jej baba wydaje nam się jeszcze bardziej okazałą niż nasza.
Podziwiamy zapał i zaangażowanie.
Dziękujemy za dokumentacje fotograficzną:



Pozdrawiamy serdecznie.
Smacznego!











15 komentarzy:

  1. juz widzę zadowoloną minę mojego M - taka baba i litr mleczka :D
    pięknie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam baby drożdżowe:) Też jutro piekę

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie, muszę kiedyś spróbować ja zapraszam do siebie na szybkie rogaliki www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrośnięta babka. Ciasto drożdżowe nie ma dla Was tajemnic :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żurawinę więc ta babka na pewno by mi bardzo smakowała! :) Wygląda świetnie ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała! Pięknie wyrosła, już czuję jej zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrząc na ten przepis już czujemy świąteczny klimacik :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ wyrośnięta! Wygląda imponująco :)
    To już najwyższy czas na babki...

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka upieczona i prawie zjedzona!Przepis znakomity!Nie wymaga wiele pracy tylko trochę cierpliwości zanim wyrośnie i się upiecze.Muszę jednak kupić porządną formę do babki,ponieważ zwykła blaszana to straszna tandeta-piecze byle jak,umyć ciężko,więc pójdzie do śmietnika.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznajemy rację i dziękujemy za uwagi dotyczące formy do pieczenia.
      Dobra forma - to podstawa i przyjemność pieczenia.
      Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  10. Od dawna chodzi za mną taka baba :) Miałam czekać do Świąt, ale Narobiłaś mi takiej ochoty, że muszę upiec ja wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała baba, uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham ciasta drożdżowe. Wspaniała baba

    OdpowiedzUsuń
  13. Baba nad babami! Niesamowicie piękna i wyrośnięta. Znając siebie, nie potrafiłabym się doczekać, aż wystygnie;)

    OdpowiedzUsuń