sobota, 21 lutego 2015

Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem



   Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku,
z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.

   Składniki:

-ok. 35 dkg wołowiny
-2 marchewki
-45 dkg mrożonego zielonego groszku
-ząbek czosnku
-ok. 5 dkg masła
-12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu
-3 jajka
-275 ml mleka
-150 ml oleju
-sos sojowy
-sól. pieprz


   Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół.


   Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry
a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.


   Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.


   Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny.


   Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ).


Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ).
Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.


   Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki marchewki i dusimy
na maleńkim ogniu przez ok.20 minut. W razie potrzeby dolewamy rosół.


   Groszek wrzucamy do gorącej, osolonej wody.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut.
Odcedzamy.


   Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy pozostałą połowę czosnku,
  marchewkę i groszek. Mieszamy i podsmażamy ok. 3 minuty.



   Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej.


   Wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C.


   W tym czasie do przesianej mąki wbijamy jajka, mieszamy, solimy, dolewamy mleko
i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.



   Wysuwamy z piekarnika naczynie z olejem, wlewamy ciasto i wsuwamy ponownie 
do piekarnika na 15-20 minut.


Naleśnik gotowy.


   Wystarczy pokroić na porcje ( 4 ) , nałożyć plasterki wołowiny, polać sosem,
dodać groszek i delektować się niesamowitym smakiem.


Smacznego!

Teraz pora na upragniony urlop.
Mamy nadzieję, że wrócimy z nowymi inspiracjami z gór.



11 komentarzy:

  1. WOW! Takich cudów jeszcze nie widziałam! Super :) Zdecydowanie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie chcemy chwalić ale to jest naprawdę pyszne - koniecznie zróbcie sobie taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczony naleśnik bardzo ciekawy. :)

    Udanego urlopu!

    OdpowiedzUsuń
  4. danie bardzo wykwintne a tn naleśnik - ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że jest groszek i marchewka ^^ wołowina wyglada pysznie, raz od świeta mógłbym zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaintrygował mnie ten naleśnik, ciekawa jestem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie da się opowiedzieć smaku a szkoda:)
    Delikatny, lekko chrupiący i zdecydowanie lepszy od tego z patelni.
    Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie wygląda to danie :) Bardzo fajny pomysł, my byśmy na to nie wpadły :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Macie świetne pomysły,którymi oczarowałyście nas już wiele razy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenia.A ten groszek z marchewką coś wspaniałego;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żebroczkę zrobiłam przedwczoraj .To danie szybkie ,proste do wykonania a co najważniejsze bardzo smaczne. Polecam z całeg0 serca. Pozdrawiam .
    A.Cz.

    OdpowiedzUsuń