12 sierpnia 2014

Zapiekanka z włoską kapustą




   Zapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko
inaczej smakuje.

Składniki:
-niewielka główka włoskiej kapusty
-1/2 kg mielonego mięsa
-20 dkg ryżu
-2 marchewki
-przyprawa do bigosu
-przyprawa warzywna
-pieprz ziołowy i naturalny
-olej do smażenia


   Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy.
Kapustę nacinamy przy nasadzie liści i sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę, 
do ostatniego liścia.


   Z liści ścinamy zgrubienia.
Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Ryż mieszamy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem, warzywkiem i pieprzem ziołowym.
Farsz musi mieć wyrazisty smak.


   Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy kapustę, aby nadać jej smak.


   Na końcu podsmażamy marchew.



   W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę największych liści kapusty tak, aby pokryły
dno i boki naczynia.
Posypujemy niewielka ilością podsmażonej marchewki,


wykładamy połowę mięsa, dociskając do dna i brzegów,


na mięsie układamy warstwę z liści kapusty i marchewkę.
Wykładamy pozostałe mięso i przykrywamy pozostałymi liśćmi.


   Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C na 45 minut.


   Zapiekanka jest gotowa.



   Wystarczy skropić sosem pomidorowym, do tego ogóreczki kiszone z cebulką
 i mniam, mniam !


Smacznego!













2 komentarze:

  1. Kochani! To jest super danie! Obowiązkowo do zrobienia na obiad.Kogut,kwiatuszki i cała oprawa zachęcają do degustacji.Pozdrawiamy i zapraszamy na wieś i łono natury. C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Polubicie tę zapiekankę na pewno:)Prosta i pyszna a na dodatek wykorzystana jest cała kapusta, nawet najmniejsze listeczki.Za zaproszenie dziękujemy i na pewno odwiedzimy Wasz bajkowy ogród. Pozdrawiamy gorąco!

    OdpowiedzUsuń