poniedziałek, 19 października 2015

Babeczki bakaliowe



Wieczory coraz dłuższe, herbata smakuje coraz lepiej,
do szczęścia brakuje słodkości.
Babeczki bakaliowe mają tę zaletę, że można je
przechowywać w folii nawet dwa tygodnie.

   Składniki:

-2,5 szklanki mąki pszennej
-15 dkg cukru pudru
-3/4 kostki margaryny ( ok. 18 dkg)
-3 jajka
-6 łyżek mleka
-1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat rumowy
-bakalie


Bakalie ( morele, śliwki, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie )
kroimy na drobno i delikatnie posypujemy mąką.


Miksujemy jajka z cukrem pudrem, dodajemy aromat, margarynę
i miksujemy.

Następnie szklankę mąki, mleko
 i miksujemy.

Dodajemy pozostałą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i miksujemy.



Do masy wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką.


Masą napełniamy gniazda blaszki ( u nas o średnicy 8 cm ),
wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 35 minut.

Jeśli gniazda mają mniejszą średnicę,
musimy skrócić czas pieczenia.


Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam babeczki, ale bakaliowych nigdy nie jadłam. Muszę kiedyś zrobić :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie piękne i duże myślałam, że na drożdżach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie wyrośnięte :) z bakaliami muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe babeczki kochana :-) uwielbiam takie zdrowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wyrośnięte ciacho. Pyszna propozycja na słodkie co nieco :)
    Do pracy lub na drugie śniadanie wyśmienite.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja porywam jedną taką apetyczną babeczkę

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszelkie babeczki :) a te prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzą nam sie takie wyrośnięte i pulchniutkie ale bez glutenu a to już nie zawsze idzie w parze :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, zjadłabym sobie taką babeczkę do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń