03 grudnia 2013

Rogaliki krucho-drożdżowe



   Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają.

Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru pudru
-0,5 kostki margaryny
-1 dkg drożdży
-aromat
-1 jajko
-słoiczek dżemu domowego (gęstego)
-1 łyżka wody


   Drożdże rozprowadzamy w wodzie.
Do mąki dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, aromat i drożdże.
Zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na części.


   Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty.
Na każdym układamy troszkę dżemu i zwijamy rogaliki:




   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowują odstępy.
Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.


Gotowe.



Idealne do kawy lub herbaty.


Smacznego!








4 komentarze:

  1. Moje ulubione, ale w nowej wersji! Super! I ten klimat, dbałość o każdy szczegół- to jest piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. W każdym rogaliku dżemik z pigwy ,który nadaje wyjątkowy smak...Zachęcamy do spróbowania.Dziękujemy i pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne Ci wyszły jak z cukierni:)

    OdpowiedzUsuń