07 stycznia 2017

Tortellini z boczkiem i serem Mozzarella



Proponujemy inną wersję tortellini,
tym razem z boczkiem, mozzarellą i sosem pomidorowym
a wszystko zapieczone w piekarniku.

      Składniki:

-opakowanie tortellini
-ok. 35 dkg wędzonego boczku
-15 dkg sera mozzarella w wiórkach
-1 cebula
-duży ząbek czosnku
-500 ml przecieru pomidorowego
-1 pikantna papryczka
-sól, pieprz


Kroimy:
-boczek w kostkę
-cebulę i czosnek w kosteczkę
-papryczkę w bardzo drobne kawałeczki


W osolonej wodzie lub w bulionie warzywnym
gotujemy tortellini wg przepisu na opakowaniu
i odcedzamy.


W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek,
dodajemy cebulę i czosnek
i smażymy do zeszklenia cebuli.


Dodajemy przecier pomidorowy, papryczkę,
przyprawy do smaku i mieszamy.


Dodajemy tortellini i mieszamy.


Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego,
dodajemy 1/3 sera, mieszamy,
przykrywamy pozostałym serem


i wstawiamy na 15 minut do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 st. C.




Smacznego!










6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie gotujecie :) To danie biorę w ciemno.Pozdrawia serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Jak zwykle w mistrzowskim wykonaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nigdy nie jadłyśmy tortellini! Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń