środa, 30 grudnia 2015

Serniczki z czereśniami i bezą



Zamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem
smażonych czereśni, z lekką bezą.

   Składniki na ciasto:

-20 dkg mąki
-15 dkg masła
-5 dkg cukru pudru
-1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy)
-1 łyżka zimnej wody



   Składniki masy serowej:

-0,8 kg twarogu
-4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)
-3/4 szklanki cukru
-5 dkg masła lub margaryny
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-wanilia
-czereśnie smażone


Z podanych składników zagniatamy ciasto
i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.


Mielimy twaróg.
Odsączamy czereśnie.


Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią.


Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną,
roztopione masło i miksujemy.



Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy
na kilka minut.


Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.


Wykładamy nimi foremki.


Na dno każdej foremki nakładamy czereśnie.


Wypełniamy masą twarogową
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 30 minut.


W tym czasie z pozostałego ciasta formujemy cienki wałeczek
i kroimy na tyle części, ile mamy serniczków.


Z piekarnika wyjmujemy serniczki i pozostawiamy ok. 5 minut.


Do piekarnika wstawiamy blaszkę z pałeczkami
na papierze do pieczenia
i pieczemy do zrumienienia.


      Składniki bezy:

-5 białek
-3/4 szklanki cukru
-łyżka soku z cytryny

    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier
i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy.



Upieczone serniczki wyjmujemy z foremek
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.

Bezą napełniamy rękaw i używając końcówki dekoracyjnej
wyciskamy na serniczki.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15 minut.



Dodajemy upieczone pałeczki i serniczki gotowe.


Smacznego!




18 komentarzy:

  1. Cudne, skąd Pani bierze tyle ciekawych pomysłów na babeczki i inne ciasta? Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy:)
      pomysły są w głowie, potem je realizujemy i zapisujemy składniki. Jeśli przepis sprawdza się - to publikujemy aby inni mogli z niego skorzystać:)
      Pozdrawiamy:)

      Usuń
  2. Pyszności! :)
    Bardzo fajny obrusek! Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochani! Jesteście "niemożliwi"!Znowu mam zadanie na jutro.Te babeczki upiekę na sylwestrowy wieczór.Oczywiście,nie mam gwarancji,że mi wyjdą tak piękne i smaczne jak Wasze,ale spróbować muszę.A ta kuchareczka to chyba Maminek?Uściski i buziaczki.C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie jesteś w trakcie pieczenia serniczków a my jesteśmy ciekawi Waszej opinii.
      A ta kuchareczka - to nasza siostra:)
      Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
    2. Babeczki przesmaczne! Zjedzone ekspresowo!A teraz Kochani życzymy Wam,aby nowy rok 2016 spełnił wszystkie Wasze marzenia,obdarzył zdrowiem,sypnął pieniążkami i dał możliwość częstych spotkań w gronie rodzinnym i towarzyskim.C,Z,M,J

      Usuń
  4. Wooooooow! Chcemy kilka takich serniczków!!! Wyglądają obłędnie....
    Raju jak my kochamy serniki....

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaczynam żałować, że nie mam pod ręką wszystkich składników. Serniczki z czereśniami - pyszota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już my Ciebie znamy:) masz pełną spiżarnię wszystkiego co w kuchni potrzebne.Jedynie może brakować twarogu ale skoro zdobyłaś golonkę, jelita na kiszkę, to.... taki twaróg - to dla Ciebie żaden problem:)
      Buziaki:)

      Usuń
    2. Dorwałam i twaróg:) w czwartek pieczemy sernik :D Buziaki!

      Usuń
    3. Wiedzieliśmy, ze to tylko kwestia czasu a właściwie - zdobycia twarogu:) w czwartek będzie szaleństwo w Waszej kuchni a my czekamy aż podzielisz się wrażeniami:) Powodzenia i buziaki:)

      Usuń
  6. Wspaniałe są te serniczki, wyglądają pysznie. Szczęśliwego Nowego Roku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem, jak wyrazić podziw dla tych wypieków. Bajka.
    Zapisuję do zrobienia. Pyszności to mało powiedziane :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  8. Serniczki bardzo kuszące a i obrusik świetny!
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku, ależ cudowna rozpusta:) Tez podoba mi się obrusik! wszystkiego dobrego w Nowym Roku, zdrowia, spełnienia marzeń i duzo kulinarnych inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń