10 maja 2014

Zapiekanka makaronowa



   Pomysł na danie z makaronem.

Składniki:
-30 dkg makaronu ( rurki )
-30 dkg mięsa mielonego
-20 dkg pieczarek
-1 cebula
-1 papryka
-kawałek pora
-ząbek czosnku
-10 dkg żółtego sera
-3 jajka
-szklanka mleka
-1 i 1/4 szklanki mąki
-1 dkg drożdży
-sól
-przyprawa harissa
-olej do smażenia


   Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora w ćwierćplasterki.


   Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso przyprawiamy solą, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy
na niewielkiej ilości oleju. 
Zdejmujemy mięso a na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki,
przyprawiamy solą i smażymy do odparowania wody.


   Makaron przelewamy zimną wodą i odsączamy.


   Z 1/5 szklanki mleka, drożdży, szczypty cukru i łyżeczki mąki sporządzamy rozczyn.
Do reszty ciepłego mleka dodajemy jajka, pozostałą mąkę i wyrośnięty rozczyn.
Dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawą harissa. 


   Dodajemy pokrojonego pora i mieszamy.


   Na dno wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta.


   Na nim układamy makaron.


   Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta.


   Posypujemy pokrojoną papryką.


   Układamy kolejną warstwę makaronu a na nim mięso i paprykę.


   Zalewamy pozostałym ciastem.


   Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.
Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy tartym serem i wstawiamy 
do piekarnika na czas stopienia się sera.


Zapiekanka gotowa.



Smacznego!














1 komentarz: