czwartek, 10 października 2013

Ziemniaczki Zdzisia



   Dziękujemy za pomysł.
Danie faktycznie jest smakowite.

W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach".
W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy 10 dkg ( jedna torebka) kaszy jęczmiennej.
Kroimy w kostkę 25 dkg boczku i jedną średnią cebulę.




   Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki.


   Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniaków
można zrobić sałatkę ziemniaczaną).


   Rozbieramy ziemniaki z "mundurków".


   Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą.


Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól.


   Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały.
Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.


  
Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia, 
 smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs...


...i do piekarnika na 20 minut w temp. 160 st. C.


Gotowe i pachnące.


   Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty.


Smacznego!










2 komentarze:

  1. Fantastyczne! Już zaczynam robić ten przysmak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone ziemniaki z wkładką...dwa w jednym. Podziwiam za cierpliwość w dłubaniu ziemniaków. :)

    OdpowiedzUsuń