03 maja 2014

Kaszanka zapiekana w cieście



   Kaszanka w innym wydaniu - rewelacyjna, jako danie obiadowe.

Składniki:

-2 krupnioki
-1 cebula
-kawałek pora
-10 dkg pieczarek
-2 jajka
-1,5 szklanki mąki
-szklanka ciepłego mleka
-1 dkg drożdży
-przyprawa warzywna
-pieprz
-olej


   Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru,
drożdży i łyżeczki mąki.
Rozczyn rośnie a my kroimy:
-pora w półplasterki


cebulę w kosteczkę


pieczarki w plasterki.
   
   Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną 
i podsmażamy do odparowania wody.


   Przygotowujemy ciasto.
Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy.
Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy.


   Dodajemy pora, 


następnie pieczarki i mieszamy.
Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną.


   Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki obrane
 z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy na 10 minut.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę
180 st. C.
Pieczemy ok. 35 minut.


Ciasto kaszankowe gotowe.



Smacznego!










3 komentarze:

  1. Bardzo lubię kaszankę, ale tak podaje jeszcze nie jadłam, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta kaszanka smakuje naprawdę świetnie.Warto upiec, żeby się przekonać.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł, takiej kaszanki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń