Kaszanka w innym wydaniu - rewelacyjna, jako danie obiadowe.
Składniki:
-2 krupnioki
-1 cebula
-kawałek pora
-10 dkg pieczarek
-2 jajka
-1,5 szklanki mąki
-szklanka ciepłego mleka
-1 dkg drożdży
-przyprawa warzywna
-pieprz
-olej
Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru,
drożdży i łyżeczki mąki.
Rozczyn rośnie a my kroimy:
-pora w półplasterki
cebulę w kosteczkę
pieczarki w plasterki.
Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną
i podsmażamy do odparowania wody.
Przygotowujemy ciasto.
Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy.
Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy.
Dodajemy pora,
następnie pieczarki i mieszamy.
Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki obrane
z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy na 10 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę
180 st. C.
Pieczemy ok. 35 minut.
Ciasto kaszankowe gotowe.
Smacznego!
Bardzo lubię kaszankę, ale tak podaje jeszcze nie jadłam, super pomysł!
OdpowiedzUsuńTa kaszanka smakuje naprawdę świetnie.Warto upiec, żeby się przekonać.Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, takiej kaszanki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń