wtorek, 22 kwietnia 2014

Pizza domowa



   Pizza domowa z serowym brzegiem.
Może wymaga trochę czasu, ale smakuje znacznie lepiej, niż wszelkie "gotowce".

Składniki na ciasto:
-1,5 dkg świeżych drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-szklanka ciepłej wody
-ok. 2,5 szklanki mąki
-2 łyżki oleju

Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.
Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Składniki na sos pomidorowy:
-150 ml koncentratu pomidorowego
-1/4 szklanki wody
-łyżeczka pesto
-sól, pieprz, cukier

Zagotowujemy koncentrat z wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku.
Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał.


   Dodatki:
-20 dkg kiełbasy, np. szynkowej
-20 dkg pieczarek
-20 dkg żółtego sera
-cebula
-papryka
-2 kiszone ogórki
-świeży pomidor i ogórek
-przyprawa warzywna
-olej


   Pomidor, ogórki, cebulę kroimy w plasterki.
Pieczarki również w plasterki a paprykę w kostkę.



   Część sera kroimy w słupki a resztę ścieramy na tarce.


   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę.


   Dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody.



   Kiełbasę kroimy w dowolny sposób.


   Ciasto w międzyczasie urosło.


   Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy.


   Ciasto musi być nieco większe od blaszki ( u nas blaszka 35 x 35 cm ).
Blaszkę wcześnie należy natłuścić.
Na brzegi ciasta układamy słupki sera 


i zawijamy je ciastem.


   Ciasto smarujemy częścią sosu pomidorowego,


posypujemy częścią żółtego sera,


nakładamy pieczarki,


a następnie paprykę, ogórki kiszone


a na koniec kiełbasę.


   Delikatnie polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika 
nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.


  Wyjmujemy z piekarnika a następnie


posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.


   Wyjmujemy z pieca, kroimy, nakładamy świeży ogórek i pomidor, polewamy sosem 
i zajadamy się.


Smacznego!





















3 komentarze:

  1. Uwielbiam domową pizzę :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham domowe pizze, takie wypasione, z serowy brzeg mnie po prostu powalił;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma jak domowa pizza, myy pyszności :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń