09 listopada 2014

Placuszki z kalafiora




   Propozycja na smaczny obiad bez mięsa.

   Składniki:

-kalafior
-por
-marchewka
-susz warzywny
-3-4 jajka
-czerstwa bułka
-łyżka majonezu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-sól, pieprz, czosnek granulowany
-olej do smażenia


   Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.


   Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.


   Marchew obieramy i dodajemy do garnka.
Gotujemy ok. 15 minut.


   Drobniutko kroimy pora.


    Odławiamy kalafior i marchew, odsączamy i studzimy.


   Marchew i kalafiora kroimy na drobno.



   Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami.
Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną,
doprawiamy do smaku i mieszamy.


   Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron
do zrumienienia.



   Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym.


Smacznego!






2 komentarze:

  1. Kapitalny pomysł na kalafiora! Moja córcia zachwycona i już przepis "wciela w życie".C

    OdpowiedzUsuń