13 grudnia 2015

Ciasteczka maślane z żurawiną



Przepis podsłuchany i lekko zmodyfikowany.

   Składniki:

-1 szklanka mąki krupczatki
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki cukru pudru
-8,5 dkg masła
-5 dkg margaryny
-solidna garść żurawiny
-wanilia


Z podanych składników zagniatamy ciasto,
dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę,
zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki.


Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki
wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki.


Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 15 minut.


Gotowe.



Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajne te ciasteczka, pewnie są pyszne i chrupiące :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasteczka maślane, a połączenie z żurawiną prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Uwielbiam takie :) Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka maślane pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żurawinowe ciasteczka są pyszne . ja robię je tak http://hit2011.blox.pl/2013/11/KRUCHE-CIASTECZKA-Z-ZURAWINA.html

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubimy maślane ciasteczka- najwyższy czas wziąć sie za pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam podobne, pyszne są!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają na ciasteczka idealne :) Uwielbiam maślane, a dodatek żurawiny jak najbardziej do mnie przemawia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasteczka z dodatkiem żurawinki :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe ciasteczka są super. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z żurawina muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasteczka maślane w każdym wydaniu smakują wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń