sobota, 15 lutego 2014

Mięso mielone zawijane w cieście



   Dzisiaj połączymy kilka naszych przepisów z naszego bloga i powstanie zupełnie nowe danie obiadowe, smaczne, dietetyczne i ciekawe.

   Składniki na farsz:

-ok. 0,5 kg łopatki
-2 ćwiartki z kurczaka
-jedna czerstwa bułka
-jedna cebula
-2-3 ząbki czosnku
-2 jajka
-przyprawa barbecue
-przyprawa warzywna

Ćwiartki z kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka.

   Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:
-ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy
-ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami



   Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.


   Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną ,
odciśniętą bułkę  i zeszkloną cebulę z czosnkiem mielimy przez maszynkę.


   Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.


   Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.


   Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części.


   Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.



   Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.


   Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.


   Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym.



   Zalewamy rosołem - przepis na rosół również znajdziecie na naszym blogu, np. w przepisie
na galaretkę z kurczakiem.


   Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C  a kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i gotujemy przez 30 minut.


W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy, czyli do rondelka wlewamy  szklankę rosołu
i 1/4 szklanki słodkiej śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka,
 stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku
 i zagotowujemy.



Mięso jest już gotowe.
Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym.
Idealnie pasują do tego czerwone buraczki.


Smacznego!















5 komentarzy:

  1. No po prostu rewelacja! Wygląda super i z pewnością smakuje. Inspiracja na jutro i nie tylko.Pozdrowionka!!! C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest super żarełko!szkoda,że nie da się przekazać smaku:) zachęcamy do zrobienia.Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaaaaaaaaaaaamuśne :)
    Testuje powoli wszystko....Maryjko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Udaje się i smakuje! -i to jest mnióóóóóóód:)na serce!Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń