28 maja 2014

Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli




   Warkoczyki z boczku to pomysł na obiad a także na grilla.

Składniki:

-boczek surowy
-6-7 średnich cebul na 1,5 kg boczku
-kilka ząbków czosnku
-przyprawa grillowa i do mięs
-przyprawa warzywna
-olej


   Boczek kroimy w wąskie paski.
Czosnek kroimy w plasterki.


   Z pasków boczku splatamy warkoczyki. Końce warkoczyków spinamy wykałaczkami.


   Układamy na talerzu posypanym przyprawami.



   Warkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


   Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu.
Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimy
i posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.


   Boczek podsmażamy na patelni z olejem.


   Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę a kiedy się zeszkli,
dolewamy pół szklanki wody i chwilę gotujemy.


   Na boczek ułożony w naczyniu żaroodpornym wykładamy cebulę, przykrywamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.


   Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.
Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.


Smacznego!











3 komentarze:

  1. myślę, że mojemu mężowi taki warkoczyk by zasmakował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż jest zachwycony:)Myślę,że odczucia Twojego męża będą dokładnie takie same:)Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią spróbowałabym takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń